آفازی یا زبان پریشی
آفازی چیست؟چگونه درمان می شود؟
آفازی در واقع همان زبان پریشی اختلال در زبان می باشد که بر روی درک، بیان، خواندن و نوشتن تاثیر می گذارد. آفازی در نتیجه آسیب مغزی اتفاق می افتد که یکی از شایع ترین علت های آن سکته مغزی است.
لازم است بدانید که دلایل دیگری مانند تصادف، ضربه به سر، تومور و یا التهاب مغزی، همگی می توانند منجر به زبان پریشی شوند.
گاهی اوقات زبان پریشی به قدری می تواند شدید باشد که توانایی ارتباط برقرار کردن با بیمار بسیار سخت شود. همین طور انقدر خفیف باشد که بیمار در موارد کمی احساس مشکل شود. به طور مثال امکان دارد که برخی از کلمات را به راحتی به یاد نیاورد.
علائم زبان پریشی
علائم زبان پریشی شامل موارد مختلفی می شود. اما می توان به طور کلی علائم آن را به چند دسته مشخص تقسیم بندی نمود. در ادامه کلینیک سمعک نجوا برای شما آورده است:
- ناتوانی در درک زبان
- نا توانی در تلفظ با این وجود که در عضلات ضعفی وجود ندارد.
- نا توانی در صحبت کردن خود به خودی
- نا توانی در نامیدن اشیا
- نا توانی در تکرار کردن
- پارافازی کلامی (جایگزینی و استفاده از کلمه یا صدا ها به جای یکدیگر)
- نا توانی در جمله بندی مناسب
- نا توانی در حفظ قواعد دستوری
- نا توانی در خواندن
- نا توانی در نوشتن
- جملات نا کامل
- عدم حفظ آهنگ و تون صدا به طور مثال جمله پرسشی را با حالتی معمولی بگوید و شما متوجه نشوید که سوال پرسیده شده و یا جمله خبری بوده است.
- محدود شدن دایره لغات واژگان بیانیبه طور مثال فقط 10 تا کمله و یا جمله بلد است.
- نا توانی در درک دستورات و یا خواسته های دیگران
دلایل به وجود آمدن زبان پریشی چیست؟
مغز به طور کلی دارای دو نیمکره چپ و راست می باشد. در بیش تر افراد، نیمکره چپ، مسئولیت صحبت کردن را بر عهده دارد که به آن نیمکره غالب نیز می گویند.
لازم است بدانید که در نیمکره چپ مناطق مختلفی وجود دارد که هر یک بخشی از عملکرد گفتار را بر عهده گرفته اند:
بروکا: به بخشی از نیمکره چپ که مسئولیت بیان کلمات را برعهده دارد، بروکا می گویند. به طور مثال زمانی که بخواهیم کلمه توپ را بیان کنیم، این منطقه الگوی حرکتی آن را برنامه ریزی کرده و ما می توانیم به راحتی کلمه توپ را بیان کنیم. در صورتی که این بخش از نیمکره چگ به خوبی فعالیت نداشته باشد، امکان دارد که به جای توپ بگوییم پوت.
ورنیکه: به بخشی که در درک صحبت دیگران نقش چشم گیری دارد، ورنیکه می گویند. در صورتی که ورنیکه به درستی فعالیت نداشته باشد، صحبت دیگران را نمی فهمیم. به طور مثال انگار یک ژاپنی با ما صحبت می کند!
الیاف قوسی: این الیاف ارتباط بین دو بخش بروکا و ورنیکه را بر قرار می نمایید. در واقع زمانی که کسی با ما صحبت میک ند، ورنیکه آن را درک می کنیم و زمانی که بخواهیم جواب فرد را بدهیم، با همکاری ورنیکه و الیاف قوسی و بروکا، پاسخ فرد را می دهیم.
زبان پریشی به دلیل آسیب های جدی به این نقاط از مغز ایجاد می شود. از سایر عواملی که می توانند منجر به آفازی شوند را در ادامه برای شما آورده ایم:
- سکته مغزی
- ضربه به سر
- تومور
- بیماری های پیشرونده مغزی
- زوال عقل مانند آلزایمر و...
- اختلالات متابولیک
- عفونت های مغزی
- زمینه ژنتیکی
- استرس و تنش زیاد
- کم خوابی مستمر
- بیماری دیابت
- کلسترول بالا
- فشار خون بیش از اندازه
- مصرف سیگار
- مصرف زیادی موادی مانند الکل، چربی، نمک و...
چگونه می توان آفازی را تشخیص داد؟
باید توجه داشت که پس از مراجعه فرد مبتلا به زبان پریشی، پس از تشخیص پزشک و شناسایی علائم در فرد، دستور تصویر برداری مغزی را می دهد. با در نظر گرفتن تصویر برداری مغزی سی تی اسکن و یا ام آر آی می توان نواحی آسیب دیده جمجمه، عروق و بافت مغز را تشخیص داد.
پس از بررسی جایگاه آسیب، بررسی زبان پریشی آغاز می شود. از مهم ترین عوامل جهت ارزیابی صحیح، سطح هوشیاری فرد می باشد. در صورتی که فرد هوشیار نباشد، نمی تواند به سوالی هم پاسخ دهد.
پس از آن، سطح درک شنوایی فرد مورد بررسی قرار می گیرد. این که فرد چقدر نسبت به صحبت های دیگران درک دارد.
سپس ارزیابی صحبت کردن و بیان بیمار انجام می پذیرد.
اگر فرد مشکوک به زبان پریشی باشد، به گفتار درمانگر ارجاع داده می شود. تشخیص نوع زبان پریشی معمولا با گفتار درمانگر می باشد. همین طور درمان صحبت کردن این دسته از بیماران نیز با گفتار درمانگر می باشد.
زبان پریشی می تواند چه اختلالاتی را به همراه داشته باشد؟
با در نظر گرفتن درجه زبان پریشی و یا همان آفازی، که بر اساس چه عواملی ایجاد شده باشد، با مشکلاتی همراه است که در ادامه از آن ها نام خواهیم برد:
- فلجی در نیمه بدن
- مشکلات بلع و غذا خوردن
- کوری نیمه بینایی
- دیزارتری
- آپراکسی
- تشنج
نظرات و دید گاه ها