علائم و راه های درمان بیماری اتواسکلروزیس
علائم و راه های درمان بیماری چسبندگی زنجیره استخوانی
بیماری اتواسکلروزیس یا بیماری چسبندگی زنجیره استخوانی یک بیماری گوش میانی است که طی آن استخوانچه های گوش سفت میشوند و صدا دیگر براحتی وارد حلزون و عصب گوش نمی شود.
اتواسکلروزیس چگونه باعث می شود ما خوب نشنویم؟
.اتواسکلروزیس یک اختلال نادر است که باعث کم شنوایی انتقالی می شود.
۲.اتواسکلروزیس اثرش را بر روی سه استخوانچه گوش میانی شما و مخصوصا داخلی ترین این سه استخوانچه یعنی استخوانچه رکابی می گذارد به این صورت که این استخوانچه در جای خود کم تکان می خورند و به خوبی صدایی را که شنیده اید را به گوش داخلی منتقل نم یکند و این سفت شدگی باعث می شود که شما نتوانید صدا ها را به خوبی بشنوید. بیشتر اوقات این اتفاق زمانی می افتد که بافت استخوانی در گوش میانی شما در اطراف استخوانچه رکابی به گونه ای که نباید ایجاد شود رشد می کند.
۳.استخوانچه رکابی یک عضو اساسی برای انتقال ارتعاش ناشی از صدایی که به گوش خارجی شما رسیده از طریق گوشی میانی به گوش درونی است.
۴.وقتی این استخوانچه به خوبی مرتعش نمی شود صدایی که از گوش خارجی و به دنبال آن از گوش میانی امده کاهش می یابد و باعث ایجاد کم شنوایی می شود.
مهمترین دلایل به وجود آمدن اتواسکلروزیس
اتواسکلروزیس می تواند به دلیل هر دو عوامل ژنتیکی و محیطی مثل عفونت های ویروسی بوجود بیاید.
حدود نیمی از افرادی که به این بیماری مبتلا اند ژنی دارند که به این بیماری مرتبط است یعنی این بیماری می تواند ژنتیکی است. اما اگر شما این ژن را نداشته باشید لزوما به این معنی نیست که دچار این بیماری نمی شوید.
و همچنین جنسیت شما در ابتلا به این بیماری موثر است و اگر جنسیت شما مونث باشد احتمال ابتلا به این بیماری در شما بیشتر است. البته این مسئله ای است که هنوز متخصصان شنوایی علت دقیق آنرا کشف نکرده اند.
برخی از مشکلات پزشکی می تواند شانس ابتلای شما به اتواسکلروزیس را افزایش دهد مثلا هر زمان که به سرخک مبتلا شوید این احتمال بالا می رود یا شکستگی استخوانچه های گوش میانی امکان ابتلا به این بیماری را در شما بیشتر می کند.
عوامل ایجاد سفت شدگی استخوانچه
عوامل ژنتیکی | عوامل اکتسابی |
ژن OTSC1 | بیماری سرخک |
| شکستگی استخوانچه ها |
| ضربه شدید به سر |
| عفونت های مکرر گوش |
اتواسکلروزیس چگونه شایع است؟
در خانم ها شایع تر |
در افراد سفید پوست شایع تر |
در افرادی بالای 40 سال شایع تر |
در افراد با ازدواج فامیلی شایعتر |
در خانم ها بعد زایمان شایع تر |
تشخیص اتواسکلروزیس توسط متخصص ادیولوژیست
تشخیص قطعی با مشاهده مستقیم گوش میانی صورت می گیرد. تشخیص پیش از جراحی براساس علائم شنوایی انجام می شود. یافته های موجود در نوار گوش در اتواسکلروزیس، افزایش تدریجی کم شنوایی است
میزان کم شنوایی معمولاً از ملایم تا متوسط است. در این بیماری حلزون و عصب که جز گوش داخلی هستند سالم هستند و فقط گوش میانی درگیر است.
گاهی اوقات هنگام اتوسکوپی یک علامت قرمز رنگ در محل دریچه بیضی مشاهده می شود که نمایانگر پر خون شدن استخوانچه رکابی است. به این علامت Schwartz sign یا نشانه شوارتز می گویند.
نشانه اصلی بیماری سفت شدگی استخوانچه ها وجود علامتی به اسم کارهات ناچ است. در این علامت دو جز استخوانی و هوایی در فرکانس 2000 هرتز به هم نزدیک می شوند.
تست تمپانومتری که در کلینیک شنوایی شناسی انجام میشود اغلب Type As را نشان می دهد در حالیکه پرده گوش نرمال به نظر می رسد. رفلکس اکوستیک در این بیماران معمولاً ثبت نمی شود.
معمولا افراد مشکلی در درک گفتار حتی در صورت وجود کم شنوایی آمیخته یا حسی عصبی ندارند.
به طور خلاصه متخصص شنوایی با کمک تست های شنوایی بیماری شما را تشخیص می دهد و برای درمان با متخصص گوش و حلق و بینی همکاری می کنند.
چگونه این بیماری در مبتلایان تشخیص داده می شود؟
اگر که متوجه شدید که در شنیدن مشکل دارید به کلینیک شنوایی نجوا مراجعه کنید. در این کلینیک میزان شنوایی شما به کمک سیستم های کامپیوتری آلمانی و آمریکایی کاملا دقیق بررسی می شود و در مورد تاریخچه خانوادگی شما سوال پرسیده می شود و اقدامات لازم جهت تشخیص انجام می شود.
اگر میزان اتواسکلروزیس در شما خفیف باشد متخصص شنوایی شناسی که شما را معاینه می کند کاری انجام نمی دهد. به این صورت که در بازه های زمانی معین میزان شنوایی شما و دیگر مسائل مربوطه را بررسی می کند.
سمعک از دیگر گزینه های پرکاربرد و موثر برای درمان اتواسکلروزیس است به این صورت که شنوایی شناس به شما پیشنهاد می دهد که برای جبران کم شنوایی خود از سمعک استفاده کنید. و مسائل تخصصی تجویز و تنظیم سمعک را برای شما انجام می دهد. سمعک یک انتخاب خوب برای افرادی است که نمی خواهند تحت عمل جراحی قرار بگیرند.
اگر بیماری اتواسکلروزیس دارید به کمک سمعک مثل قدیم ها صداها را عالی می شنوید
ممکن است پزشک بخواهند اتواسکلروزیس را با سدیم فلوراید یا کلسیم فلوراید یا رژیم غذایی درمان کنند و اصل عملکردی این روش به این گونه است که یون های فلوراید از رشد سریع استخوانچه ها جلوگیری می کند اما این روش ها بسیار موثر و کارساز نیستند.
اگر کم شنوایی شما مشکل ساز شده و در حال بیشتر شدن باشد متخصص های کلینیک شنوایی نجوا ممکن است به شما پیشنهاد دهد که عمل جراحی ای تحت عنوان استاپدکتومی انجام دهید. با انجام این روش جراح قطعه ای در گوش میانی شما قرار می دهد که استخوانچه ی رکابی شما که سفت شده و حرکتش ضعیف و کم شده را حرکت می دهد و این اجازه را میدهد که ارتعاشات ناشی از صداهایی که می شنوید به گوش داخلی شما منتقل شود و بهتر بشنوید.
استاپدکتومی می تواند به بعضی افراد کمک کند اما مانند همه انواع جراحی ها ریسک هایی دارد. در بعضی نمونه های کمیاب حتی می تواند باعث افزایش میزان کم شنوایی شما بشود.
اگر شما مبتلا به اتو اسکلروزیس در هر دو گوش باشید جراح عمل جراحی روی یک گوش شما انجام می دهد و بعد از حدود شش ماه یا بیشتر وقت مناسب برای انجام عمل جراحی روی گوش دیگر شما است.
خلاصه درمان بیماری اتواسکلروزیس به کمک جراحی
1: ابتدا تلاش می شود که با ضربه های ملایم به استخوانچه های گوش سفت شدگی آنها آزاد شود
اگر کار ساز نبود
2: استخوان رکابی که بیشترین درگیری را دارد را قطع می کنند و بجای آن پروتز می گذارند.
بدون شک می دانیم که تصمیم گیری برای جراحی استخوانچه ایی که کوچکترین استخوان بدن است کاری سخت است. به همین دلیل در کلینیک شنوایی و سمعک نجوا تشخیص و درمان انواع کم شنوایی ها زیر نظر گروهی از متخصصین با حضور آقای دکتر وحید مرادی انجام می شود. و در این کلینیک پیشرفته ترین و له روز ترین درمان های روز دنیا برای شما توضیح داده می شود.
متخصص شنوایی نجوا برای بیماران اتواسکلروزیس چه کاری انجام میدهند که صدا رو خوب بشنوند؟
1: درمان های غیر پزشکی مثل سمعک
2: درمان به کمک دستگاه های پزشکی
درمان به کمک سمعک:
این نوع درمان بسیار راحت است و زمان کمی می برد و برای بیمارانی که از شهرستان مراجعه می کنند بهتر است. بیماران می توانند هم سمعک داخل گوشی و نامرئی و هم سمعک پشت گوشی استفاده کنند. حتی اگر بیمار اتواسکلروزیس علاوه بر کم شنوایی وزوز گوش هم داشته باشد به کمک سمعک براحتی قطع می شود.
درمان به کمک دستگاهای پزشکی:
دو نوع دستگاه برای درمان این بیماران در کلینیک شنوایی نجوا به طور انحصاری درکل کشور موجود است:
- 1: تحریک الکتریکی نورومدولاسیون
- 2: تحریک لیزر تراپی
این نوع درمان حداقل باید بین 20 تا 25 روز و هر روز به طور منظم انجام نشود
دستگاه تحریک الکتریکی نورومدولاسیون چیست؟ و چگونه کار می کند؟
این نوع دستگاه جریان های الکتریکی بسیار ضعیفی از طریق سوراخ گوش و سر به حلزون و عصب می فرستد که سبب میشود جریان خون در حلزون دوباره ایجاد شود: این نوع دستگاه باعث می شود که خون به منطقه بالایی حلزون که کوچکتر از یک دانه عدس است برسد.
دستگاه تحریک لیزر تراپی چیست؟ و چگونه کار می کند؟
این نوع دستگاه یک اشعه بسیار ملایم و بدون هیچ گونه آسیب و دردی را به حلزونمی فرستند و سبب میشود حلزون گرم شود. با این کار جریان خون سرعت بیشتری پیدا می کند و خون و اکسیژن بیشتر به منطقه بالایی حلزون می رسد.
تجربه متخصصین شنوایی نجوا
بهترین درمان برای وزوز گوش بیماران اتواسکلروزیس چیست؟
- تحریک الکتریکی نورومدولاسیون: که در مطب شنوایی نجوا موجود است و تنها کلینیک کشور است که چنین سیستم درمانی را در اختیار دارد
- لیزر تراپی: که در مطب شنوایی نجوا موجود است و تنها کلینیک کشور است که چنین سیستم درمانی را در اختیار دارد
- تجویز سمعک
درهنگام ویزیت شما در کلینیک نجوا تک تک این درمان ها به طور دقیق برای شما توضیح داده میشود
ترجمه و تالیف از متخصصین کلینیک شنوایی نجوا:
دکتر وحید مرادی: فارغ التحصیل از دانشگاه پزشکی تهران: رتبه یک ارشد و یک تخصص کشوری
جهت مشاوره رايگان مي توانيد با شماره زير تماس حاصل فرماييد.
02188828999
02188860666
09925020901
09109259377
تهران خیابان مطهری خیابان فجر روبه روی بیمارستان جم کوچه ی نظری بنبست دلفان پلاک 5 طیقه 5 واحد10
نظرات و دید گاه ها