سوت کشیدن گوش و ام اس
مالتیپل اسکلروزیس (MS)
یک بیماری پیشرونده است که بر سیستم عصبی مرکزی (CNS) تأثیر می گذارد. و می تواند منجر به طیف گسترده ای از علائم در سرتاسر بدن شود. در برخی موارد، MS ممکن است باعث مشکلات شنوایی یا سایر مشکلات عملکردی گوش شود.
اماس یک بیماری مزمن است که بر CNS تأثیر می گذارد.
شواهد نشان می دهد که یک اختلال خود ایمنی است، به این معنی که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به بافت های سالم حمله می کند. در مورد ام اس، سیستم ایمنی به پوشش محافظتی اعصاب، میلین، حمله می کند. نتیجهی این حمله می تواند نحوه ارسال سیگنال های مغز به بدن را مختل کند.
سیر بیماری ام اس غیرقابل پیش بینی است و می تواند علائم مختلفی را در افراد مختلف ایجاد کند. ممکن است باعث مشکلات شنوایی و سایر علائم مرتبط با عملکرد گوش داخلی شود، مانند کم شنوایی، وزوز گوش، مشکلات تعادلی، و احساس پری در گوش.
ام اس کاملا قابل پیش بینی نیست. سیر بیماری می تواند از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت باشد و در افراد مختلف منجر به طیف وسیعی از علائم شود. ام اس که نواحی مختلف CNS را تحت تأثیر قرار می دهد ممکن است در هر مورد منجر به علائم خاصی شود.
مشکلات شنوایی یک عارضه غیر معمول اما احتمالی ام اس است که تقریباً در 6 درصد از افراد مبتلا به ام اس رخ می دهد. که ممکن است ناشی از آسیب به مسیرهای عصب شنوایی موجود در مغز و ساقه مغز باشند.
مشکلات شنوایی ممکن است در مرحلهی بدتر شدن این بیماری رخ دهد. این به زمانی اشاره دارد که علائم قدیمی بدتر می شوند یا علائم جدید ایجاد می شوند.
مشکلات شنوایی در برخی موارد می تواند یک علامت کوتاه مدت باشد، اما برخی افراد ممکن است تغییرات طولانی تری را در شنوایی خود تجربه کنند.
در حالی که ام اس ممکن است باعث مشکلات شنوایی شود، علل شایع دیگری مانند افزایش سن، قرار گرفتن در معرض صداهای بلند، جرم بیش از حد گوش، آسیب به پرده گوش و عفونت گوش وجود دارد.
ام اس و کم شنوایی حسی عصبی
کم شنوایی حسی عصبی (SNHL) یک نوع کم شنوایی است که می تواند پس از آسیب به مسیرهای عصب گوش داخلی رخ دهد. در حالی که کاهش شنوایی یک علامت رایج ام اس نیست، شواهد نشان می دهد که SNHL در جمعیت ام اس بسیار بیشتر از جمعیت عمومی است.
این افت شنوایی میتواند شنیدن صداهای ملایم را سختتر کند و ممکن است باعث شود صداهای بلندتر وضوح کمتری داشته باشند یا صداها خفه شوند. این حالت ممکن است درک کلمات را در برابر صداهای پس زمینه برای فرد دشوار کند.
کم شنوایی حسی عصبی ممکن است از یک الگوی پیشرونده یا نوسانی در افراد مبتلا به ام اس پیروی کند. یک بررسی سیستماتیک در سال 2018 اشاره می کند که در مراحل اولیه بیماری شایع تر است و ممکن است به طور ناگهانی بروز کند. اما همچنین ممکن است با پیشرفت خود بیماری به تدریج رخ دهد.
ام اس و کاهش شنوایی ناگهانی
کاهش شنوایی حسی-عصبی ناگهانی منبع مورد اعتماد یک اختلال سریع شنوایی است. یک فرد ممکن است میزان قابل توجهی از شنوایی خود را به یکباره یا طی چند روز از دست بدهد. از نظر پزشکی، این شامل از دست دادن 30 دسی بل یا بیشتر از توانایی های شنوایی است. برای مقایسه، این کار باعث می شود زمزمه ها بسیار سخت شنیده شود، یا شنیده نشود، و صدای مکالمات معمولی شبیه زمزمه ها باشد.
این نوع کم شنوایی اغلب علت قابل شناسایی ندارد، اما معمولاً به دلیل یک بیماری زمینه ای که به اعصاب یا اندام های حسی گوش داخلی آسیب می رساند، رخ می دهد.
یک مطالعه در سال 2016 اشاره می کند که کاهش شنوایی ناگهانی در ام اس نادر است و حداکثر در 3 درصد موارد رخ می دهد. کاهش شنوایی ناگهانی ممکن است هم در مراحل اولیه بیماری و هم در مراحل بعدی با پیشرفت بیماری ظاهر شود. در برخی موارد نادر، ممکن است اولین علامتی باشد که فرد تجربه می کند.
ام اس و کم شنوایی در یک گوش
تحقیقات نشان می دهد که کاهش شنوایی ناگهانی در ام اس معمولا یک طرفه است، به این معنی که در یک گوش به جای هر دو رخ می دهد. بررسی یک منبع معتبر در سال 2021 بیان میکند که کاهش شنوایی ناگهانی در یک گوش نیز شایع ترین علامتی است که گوش را در این بیماری درگیر می کند. اما در برخی موارد ممکن است در هر دو گوش رخ دهد. کم شنوایی نیز ممکن است از یک گوش شروع شود و سپس گوش دیگر را تحت تاثیر قرار دهد.
ام اس و وزوز گوش
وزوز گوش یک علامت نسبتا شایع با تعدادی از دلایل بالقوه و منبع مورد اعتماد است. پیری گوش، قرار گرفتن در معرض صداهای بلند یا شرایط خاص می تواند منجر به وزوز گوش شود.
وزوز گوش ممکن است مانند صدای زنگ در گوش به نظر برسد، اما این تنها صدایی نیست که می تواند رخ دهد. برخی ممکن است صدای وزوز گوش را اینگونه توصیف کنند:
وزوز
سوت زدن
خش خش
هوهو
همهمه
کلیک کردن
زمزمه کردن
شواهد نشان می دهد که وزوز گوش در حدود 1 درصد موارد ام اس رخ می دهد. وزوز گوش به دلیل ام اس ممکن است به دلیل آسیب به اعصاب کنترل کننده گوش رخ دهد.
ام اس و سایر مشکلات شنوایی
آسیب به اعصاب این ناحیه ممکن است منجر به مشکلات شنوایی دیگر در فرد مبتلا به ام اس شود. برخی از مشکلات شنوایی که ممکن است به دلیل ام اس رخ دهد ممکن است شامل موارد زیر باشد:
امواج یا تغییر در صداها
مشکل در شنیدن و درک گفتار
افزایش حساسیت به صداها
تهران، خيابان مطهري، خيابان جم، روبروي بيمارستان جم، كوچه نظري، كوچه دلفان، پلاك 5 واحد 10. كلينيك
شنوايي و سمعك نجوا
دكتر وحيد مرادي متخصص شنوايي شناسي نوزادان و كودكان
از دانشگاه علوم پزشكي تهران
جهت مشاوره رايگان مي توانيد با شماره زير تماس حاصل فرماييد.
02188343584
09109259377
02188828999
02188860666
نظرات و دید گاه ها