علل مهم بوی بد پشت گوش و راه حل های آن
چرا پشت گوش هایم بو می دهد؟
عوامل متعددی از تجمع عرق گرفته تا عفونت می توانند باعث ایجاد بوی نامطبوع در پشت لاله گوش شما شوند. بسیاری از علل را می توان با شستشوی منظم پشت گوش درمان کرد، اما برخی دیگر ممکن است به درمان پزشکی نیاز داشته باشند.
نگاه کلی
هنگامی که انگشت خود را پشت گوش خود میمالید و آن را بو میکنید، ممکن است بوی مشخصی را استشمام کنید که شما را به یاد پنیر، عرق یا بوی عمومی بدن بیاندازد.
در اینجا درباره ی آنچه که ممکن است باعث ایجاد این بو شده باشد و چگونگی خلاص شدن از شر آن صحبت خواهیم کرد.
چه چیزی باعث این بو می شود؟
علت اصلی بوی بد پشت گوش به ترشح بیش از حد، بهداشت، عفونت یا ترکیبی از این سه بر می گردد.
ترشحات و بهداشت
پریدن زیر دوش، شستن واضح ترین و برجسته ترین نواحی بدن و فراموش کردن نقاط ریز پشت گوش به راحتی می تواند اتفاق بیافتد. در نگاه کلی به نظر نمی رسد پشت لاله گوش جایی باشد که به راحتی عرق می کند یا کثیف می شود. بنابراین، غفلت از شستشوی کامل آنجا ممکن است دلیل بوی بد پشت گوش باشد.
غدد عرق در سرتاسر بدن از جمله پشت گوش یافت می شوند. وظیفه ی این غدد ترشح عرق است که از قضا در تماس با باکتری ها و اکسیژن شروع به تولید بوی بد می کنند.
غدد چربی نیز در هر جایی که پوست وجود دارد یافت می شود. آنها ماده ای روغن مانند ترشح می کنند که ترکیبی از موم و چربی است که بوی بدی می دهد. لایه ی رویی پوست گوش همراه با چین ها و شیارهای پشت آن باعث می شود که همه این مواد و بوهای آنها به راحتی پنهان و جمع شوند.
اگر غدد بیش فعالی دارید که بیش از حد متوسط، عرق یا چربی ترشح می کنند، این فرایند تجمع مواد و تولید بو بیشتر از سایر افراد برایتان اتفاق می افتد. اگر آکنه دارید، احتمال زیادی وجود دارد که غدد بیش فعال داشته باشید.
آلودگی و موانع فیزیکی
مواد خارجی و آلودگی ها می توانند در امتداد خط رویش مو و پشت گوش جمع شوند و منجر به ایجاد بوی نامطبوع شوند. این مواد می توانند شامل موارد زیر باشند:
موارد زیر همچنین می تواند منافذ پشت گوش شما را مسدود کنند یا ترشحات بدن را که بو را تشدید می کنند به دام بیندازند:
- موی بلند
- روسری
- گوش بند
- کلاه
- لوازم آرایشی
- باقی مانده محصولات مخصوص مو
عفونت
عفونت ها اغلب باعث بوی پنیر می شوند. باکتری ها، مخمرها و قارچ ها اغلب مسئول ایجاد این نوع بو هستند. چرا که آنها مکان های گرم و مرطوب را دوست دارند.
باکتریها، مخمرها و قارچها میتوانند در پشت گوش رشد کنند:
- خاراندن ناحیه با دست های کثیف
- عینک زدن و سمعک زدن
- داشتن ترشحات عفونی ناشی از سوراخ کردن گوش یا احتمالاً عفونت گوش خارجی
- حضور رطوبت و تحریک پذیری زیاد پوست می تواند شرایط را بدتر کند.
اگر خارش، درد یا ترشح از گوش های خود را تجربه کرده اید، ممکن است مبتلا به عفونت گوش خارجی شده باشید که می تواند مجرای گوش شما را تحت تأثیر قرار می دهد. گاهی اوقات، حتی اگر عفونت داخل مجرای گوش برطرف شده باشد، ممکن است مقداری باکتری یا قارچ باقی بماند. این می تواند باعث ایجاد بوی پنیری در پشت گوش شما شود.
جرم گوش
غدد زیادی در داخل گوش وجود دارند که به تشکیل جرم گوش کمک می کنند. تکه های ریز این جرم ها نیز ممکن است راه خود را از گوش خارج کرده و روی پوست پشت آن قرار گیرند.
جرم گوش یک ماده چسبنده است که می تواند کاملاً بدبو باشد، حتی در مقادیری که قابل توجه نباشد.
سایر شرایط پوست و پوست سر
شوره سر، اگزما، درماتیت سبورئیک و بثورات حساسیتی مکرر، همگی می توانند باعث خشکی و تحریک پوست شوند. این موارد به تنهایی می توانند پوست را ضعیف کنند، اما شما را به خاراندن نیز وادار می کنند. با وارد کردن باکتری ها و آلاینده ها از طریق دست به آن ناحیه، پوست شما آسیب پذیرتر می شود.
استرس عاطفی یا فیزیکی می تواند میل به خاراندن را افزایش دهد و این شرایط را بیشتر تقویت کند.
درمان بوی بد پشت گوش
شما ممکن است به سادگی با درمان علت آن از شر بوی بد پشت گوش خلاص شوید.
پاکسازی و گردش خون
شستشوی آرام و روزانه پشت لاله گوش ممکن است بو را خیلی سریع از بین ببرد.
پوست سر، گوشها و بالای گردن خود را از محصولاتی که موجب انسداد منافذ پوست می شون پاک کرده وحتی با موها یا لباسهایتان نیز آن محدوده را نپوشانید. در هوای گرم و مرطوب یا بعد از تمرینات بدنی شدید مراقب باشید.
ضد عفونی کردن
الکل یا پراکسید هیدروژن را روی ناحیه پشت گوش بمالید، به خصوص بعد از سوراخ کردن گوش. حتماً دستورالعمل های پزشک خود را برای مراقبت های بعدی دنبال کنید، گوشواره ها را نیز به طور مرتب ضدعفونی و تمیز کنید.
کرم های دارویی
اگر تمیز کردن و ضد عفونی کردن به تنهایی به کاهش بو کمک نمی کند، ممکن است به چیز بیشتری برای از بین بردن علت اصلی نیاز داشته باشید. برای کمک به تعیین علت، با پزشک خود صحبت کنید. آنها می توانند توصیه کنند که آیا از کرم های ضد باکتری، ضد قارچ یا ضد التهابی، از جمله هیدروکورتیزون، برای کمک به درمان استفاده کنید یا خیر؟ ممکن است پزشک به شما نسخه ای بدهد.
یک مسئول فنی داروخانه همچنین می تواند توصیه کند که کدام پماد بدون نسخه برای شما بهترین است.
کاهش عرق
اگر تعریق بیش از حد باعث ایجاد بوی پشت گوش شما می شود، پس از ورزش کردن یا بیرون رفتن در گرما، ناحیه را با یک پارچه مرطوب یا دستمال مرطوب بدون عطر تمیز کنید
خشک نگه داشتن ناحیه را نیز در نظر بگیرید. برای انجام این کار، سعی کنید از یکی از موارد زیر استفاده کنید:
- پودر بچه
- ضد تعریق
- دئودورانت(ضد بو)
داروی آکنه
هنگامی که غدد شما مواد اضافی ترشح می کنند، ممکن است آکنه ایجاد شود. با استفاده از موارد زیر می توانید منافذ را باز کرده و مواد اضافی پشت گوش خود را خشک کنید:
- رتینوئیدها و مواد موضعی شبه رتینوئید
- اسید سالیسیلیک
- آزلائیک اسید
- آلاینده ها و موانع را به حداقل برسانید
در نظر بگیرید که موهای خود را از گوش خود کوتاه کنید. کلاه، گوشبند، روسری و روبالشی را اغلب بشویید.
- از استفاده از محصولات مو و پوست نزدیک گوش خودداری کنید تا ببینید آیا یکی از آنها باعث ایجاد بوی پشت گوش شما می شود یا خیر. هر محصول را یکی یکی متوقف کنید. اگر همه آنها را به یکباره متوقف کنید، لزوماً نمی دانید که کدام یک، در صورت وجود، باعث ایجاد بو می شود.
- شامپوی داروییاگر به نظر می رسد پوست شما خیلی خشک و پوسته پوسته است تا چرب و مسدود، شامپوهای حاوی zinc pyrithione ممکن است کمک کنند. این شامپوها می توانند اگزما، درماتیت سبورئیک و عفونت های مختلف را که در شرایط پوستی خشک تر رشد می کنند، کاهش دهند.اگر فقط پوست خشکی دارید، محافظت از ناحیه با محافظی مانند ژل petroleum ممکن است کمک کننده باشد. قطره گوش
اگر مشکوک هستید که بقایای عفونت گوش که قبلاً درمان شده یا جرم گوش اضافی ممکن است مقصر این بو باشد، درر مورد استفاده از قطره گوش با پزشک یا داروساز مشورت کنید.
- ممکن است غدد بیش فعالی داشته باشید که عرق و موم اضافی ترشح می کنند که معمولاً می توانید با بهبود بهداشت و گردش هوای خوب آن را درمان کنید.
- در برخی موارد، عفونت یا بیماری پوستی ممکن است مقصر باشد، در این صورت کرمهای دارویی میتوانند خط دفاع بعدی شما باشند.
- اگر چندین راهحل مختلف را امتحان میکنید و به نظر نمیرسد که وضعیت برطرف میشود، بهتر است از پزشک خود وقت بگیرید.
ترجمه و تالیف از متخصصین کلینیک نجوا:
- فاطمه فتحی: فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
ویرایش علمی:
- دکتر وحید مرادی متخصص شنوایی و رتبه یک تخصص از دانشگاه تهران
جهت مشاوره رایگان میتوانيد با شماره زير تماس حاصل فرماييد.
02188828999
02188860666
09925020901
09109259377
تهران خیابان مطهری خیابان فجر روبه روی بیمارستان جم کوچه ی نظری بنبست دلفان پلاک5 طبقه 5 واحد 10
شینابهمن پور
عالی
حمزه
سلام بچه من چند روزه ازگوشش بو میاد و هی دستشو توش می کنه آیا عفونت گرفته؟.........................................سلام یا دچار عفونت مزمن گوش خارجی شده یا داخل گوشش جرم جمع شده و نمیتونه خارج شه. با مطب برای ویزیت آقای دکتر مرادی تماس بگیرید